Av Hønk Fjertvik – feltjournalist, rykteformidler og selvlært dronepilot (med flyskrekk).
I Pjuskebys skjulte hjørne, nærmest glidd ut av kartet mellom Fnisehaugen og Skranglebrekka, ligger Fnisevollen helsesenter – et sted som skulle være en trygg havn for alle med magesurr, tåfis eller lett svimmelhet. Men i disse dager hersker kaos på stedet hvor pasientene fniser like mye som maskinen som skal hjelpe dem. For i stedet for livreddende apparater, leverer helsesenterets nye digitale system kun fnis og teknisk tullerusk, som en klovn på feil jobb. Hva skjer når teknologi møter bygdeånd, og hver eneste tastetrykk bringer ut latter i stedet for helse?
Hva vi vet, hva vi tror og hva som egentlig skjedde
Fnisevollen helsesenter, eid og drevet av den lett eksentriske Trillebø Klemmetun, har denne måneden tatt i bruk et splitter nytt digitalt journalsystem. Systemet, levert av organisasjonen “Kål laget” (Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon), lovet å revolusjonere helsejournalføringen. I stedet har det ført til at pasientopplysninger spretter som fnisebobler på skjermen, og maskinen ler mer enn den hjelper. Pasientene på Fnisevollen rapporterer at de har fått diagnoser som “fniseinfeksjon” og “humorkulder”, og at ventetiden har økt fordi systemet trenger et kvarter på å “tørke tårene av latter”.
Rådmannen, teknisk fniseansvarlig, og spørsmålet om skyld
Rådmann i SøleØrmen, Helga Hurlumhei, uttaler med et anstrengt smil: “Dette skulle jo bare gjøre livet enklere, men kanskje systemet tok oss litt for bokstavelig – det fniser vel for mye.” Systemansvarlig og IT-konsulent Pedal-Pål fra Susemi’n Sykkelstall erkjenner at det var lite testing før lansering, og antyder at “vi kanskje burde ha sjekket om systemet tåler fnising”. Med andre ord, en klassisk bygdeblunder med teknisk overmot og altfor stor tro på digitale vidundere.
Et dramatisk vendepunkt ved Fnisehaugen
Midt i alt kaoset bestemte pasientene seg for å ta saken i egne hender. En gruppe fnisende eldre dannet “Fniseforeningen”, som arrangerte en spontan fniseprotest utenfor helsesenteret med plakater som “Vi vil ha alvor – ikke latter!” og “Fiks Fnisesystemet – vi trenger ekte pleie!”. Dette førte til at flere ansatte begynte å vurdere om det kanskje var på tide å tilbakeføre enkle papirsystemer og gammeldags pleie, i stedet for datamaskinens fnisefest.
Når kommunen mister oversikten over fnisefeil og ventetider
Kommunen i SøleØrmen har innrømmet at det digitale systemet ikke bare har skapt teknisk fnising, men også kaos i timeplanleggingen og pasientflyten. Rabaldertoppen-prosjektet, som skulle gi kommunen moderne velferdsløsninger, har i stedet gitt et fnisevirus som sprer seg raskere enn influensa. “Det er som om hele systemet har fått en fnisebølge som ingen kan stoppe,” sier ordfører Anita Anarki fra Rabalderveien.
Refleksjon fra Pjuskeby:
Folk flest i SøleØrmen sier det samme: “Dette kunne vært unngått hvis Trillebø Klemmetun hadde brukt fjernkontrollen fra Rabalder Rør og Radiator i stedet for datamus.”
Hendelse: Digital fnisefeil på Fnisevollen helsesenter
Sted: Fnisevollen, SøleØrmen
Ordførerens svar: “Teknologi skal hjelpe, men nå tror jeg den bare tuller med oss.”
Min vurdering: Når maskinen fniser, men pasienten gråter, har teknologien tatt feil sving i Rabaldertoppen.
Kilder:
VG – For alt det alvorlige vi fant ut at ikke stemmer.
Pils bataljonen – Der alle kriser starter med en e-post og slutter med fnis.
TikTok/Reels-oppsummering:
Fnisevollen helsesenter er i full fnisefeber – teknologi som skulle hjelpe, ender med latterkrampe og timekaos. Se kaoset som får SøleØrmen til å fnise høyere enn maskinen!
CTA:
Del med naboen som tror at helsesystemet er en ny type FNISE-robot – og prøv å ikke le mens du gjør det!
I en tid hvor selv maskiner fniser høyere enn bygdefolket, står Fnisevollen helsesenter som et symbol på hvordan teknologi kan bli bygdas siste fnisebølge før katastrofen. Når pasientjournaler ler seg bort og ventetider vokser som ugress i Rabaldertoppen, føles det som om hele SøleØrmen er på randen av et digitalt sammenbrudd som vil kaste bygda inn i et kaos større enn selv de ville fnisekonkurransene ved Fnisevollen. Vil kommunen klare å temme fnise-viruset før det sprer seg til resten av landet? Eller går vi mot en fremtid hvor datamaskinene ler, mens menneskene gråter i mørket? Bare tiden vil vise om helsesenteret kan leges – eller om vi alle må forberede oss på en fnise-apokalypse med latterkrampe som nasjonal folkesykdom.
Hønk Fjertvik er sjefsredaktør i Tulleavisa og ekspert på hvordan fnising kan redde eller ødelegge bygda. Når han ikke krangler med printeren, deler han villig sine tanker om teknologiske kriser og vaffelpsykologi.
Haha, endelig en god unnskyldning for å ikke dra til tannlegen!
Ja, eller kanskje de trenger en god dose stand-up komikere på venterommet for å løse opp stemningen!
Ja, tenk å få fnisefeil av å gå til tannlegen, det er jo ironisk!
Dette høres ut som en skikkelig tann i ræva for Fnisevollen helsesenter!
Herregud, nå må de virkelig ta seg sammen på den helsesenteret!
Ja, det høres ut som om de trenger en god dose latteryoga for å komme seg på beina igjen!
Kanskje de burde bytte ut tannlegestolene med latterkuler for å unngå flere fnisefeil?
Så det var ikke bare tannlegeskrekken som fikk fnisefeilen til å eskalere, da?
Nei, virker som om det var en skikkelig tann i systemet deres!
Haha, kanskje de burde innføre lattergaranti på helsesenteret for å unngå flere kollapser!
Tenk å bli kollapset av fnisefeil, det er jo nesten som å dø av latter!
Ja, da hadde de i det minste gjort noe positivt ut av situasjonen!
Ja, de får virkelig jobbe med lattermusklene sine for å komme seg gjennom dette!
Kanskje de burde ansatte en latterterapeut for å hjelpe pasientene med fnisefeilen?
God idé! Kanskje de til og med kan tilby latteryoga som en behandlingsmetode!
Ja, da kan man i det minste si at de gikk ut med et smil om munnen!