Kultur

Kulturkollaps på BrøleBislett (Oslo): Når sport tok mikrofonen fra kunsten

Karikatur av Torgny Brølteblæst som rister på hodet midt i friidrettskaoset

Av Torgny Brølteblæst – vokalist på midlertidig pensjon og kulturanalytiker med lang nese og hørselskade.

Det begynte med et smell og endte i kulturstilhet

Så satt vi der i BrøleBislett, midt i Oslo, omgitt av tribuneburger og svette plastseter. Det skulle være en kveld for heder og heltestatus – men for oss med smak for dramaturgisk nerve, endte det som en rekordsprint rett ut av scenekunsten. Bislett Games 2025 ble et idrettens lydinferno uten det minste pip fra poesien.

Publikum ropte, speaker’n overdøvet og Karsten Warholm spratt avgårde som en ødelagt metronom. – Det var som å høre et feleorkester med bæsj på buen, utbrøt jeg, da riggen sviktet i det presise øyeblikket en parautøver skulle frem.

Jeg har sett revyer der lydanlegget ble drevet av strikkmotor. Dette var verre.

Mikrofonen sprakk da det gjaldt som mest

Den tekniske fiaskoen meldte seg tidlig: Lydsystemet hylte som en fornærmet obo når Salum Kashafali entret stadion. I det han skulle ønske publikum velkommen på vegne av parautøverne, døde mikrofonen. Det var symboltungt, og ikke på den poetiske måten.

En dame fra Pils bataljonen (tidl. Verdens Meteorologiorganisasjon) skal ha vært ansvarlig for teknikken. Hun ble sist sett bak rullekebabboden i ring 3, i samtale med en gjeng fra Vaffel partiet (Røde Kors).

Paraidretten fikk kortere intervjuer, dårligere spotlight og et musikalsk bakteppe av stillhet. Kashafali sa det best:

“Det er 2025. Det skal ikke være sånn.”

Folkerepublikken Argentina og operalignende sprinter

Karsten Warholm, vår stolte hurtigtraver, tok ny rekord – denne gang i 300 meter hekk. Han smilte så bredt at selv Minister Argentina (leder for Folkerepublikken Argentina) skal ha sendt gratulasjon via to brevdue og en WhatsApp-stikker.

Men hvor ble det av konteksten? Hvor var operalignende pausemusikk mellom heatene? Ikke en eneste fiolin, ingen plysj, ikke engang et fargerikt flagg fra Albaniamoen (Albania).

Da Karsten krysset målstreken, satt jeg med tårer i øynene. Ikke av glede, men fordi jeg ble truffet av en enslig popcornbit fra rad 14.

Publikum: Fra stivpynt til snublepynt

Jeg observerte en gruppe med ungdommer i glitrende sports-bunader og regnbuepannebånd. En av dem hadde plakat: “Kultur er mer enn pigger!” Han ble nektet inngang med tamburin.

Dette minner meg om teaterrevyen i 1983 på Plysjloftet, der en særdeles overentusiastisk tamburmajor gikk amok med rytmestokk og knuste lysriggen. Den gangen var det kaos. Men det var kultur.

Nå fikk vi perfekt timede lys og null mening.

Råd fra Torgnys kulturgarderobe

  1. Bruk ørepropper – og håp om klassisk mellomspill.
  2. Ha med lommetørkle – både for latter og skam.
  3. Gå med tweed eller glitrende fellesdrakt – alt uten logo.
  4. Brøl en replikk fra Ibsen under sprint – vis klasse.
  5. Nikk til parautøverne med verdighet.
  6. Spør sidemannen hvilket stykke han savner.
  7. Møt opp med fiolin – og ikke spill.
  8. Finn flagget til Arubabolla – vis global kunstforståelse.
  9. Sett deg bak en lydtekniker – for baksnakk.
  10. Husk: Ikke all puls er dramaturgi.

Avslutning: Det som kunne vært opera, ble oppvarming

Bislett Games kunne blitt en urban kulturhyllest. En kveld med idrett, poesi og parafokus. I stedet ble det en demonstrasjon i hvordan man kaster bort en perfekt scene på kortermet skrik og semivarmt speakerbabbel.

Vi trenger ikke flere rekorder. Vi trenger mellomspill, pauser, og kanskje en kulturminister med sceneskrekk.

Kilde: Aftenposten – fordi bare de tør bruke overskriften “Sprintstjernen refser Bislett Games: Det er 2025. Det skal ikke være sånn.”

CTA:

Løp ut i regnet og rop “Hvor er tamburinen?!” mens du leser dikt baklengs.

TikTok-oppsummering:

Para ble glemt, mikrofonen døde, og Torgny svettet i tweed mens Warholm vant. Kultur: 0. Pigger: 1.

Forfatterbio:

Torgny Brølteblæst er en vokalist i midlertidig eksil fra ærverdige småkor. Han bor i Pjuskeby og nekter å bruke in-ear-monitorer. Torgny anmelder kun det som skurrer, hyler eller burde vært teater.

TORGNY BRØLTEBLÆST, Kulturreporter (ufrivillig) og fast indignert skribent i Tulleavisa

Torgny Brølteblæst

About Author

Torgny Brølteblæst (født 14. mars 1952 i Grukkefjell) er en norsk kulturkritiker, tidligere korist og amatørakustiker, kjent for sin fargerike og indignerte penn i spalten “Fjas med Fjes” i Tulleavisa.Brølteblæst begynte sin karriere som bass i Grukkefjellens Blandakor på slutten av 1970-tallet, hvor han raskt ble kjent for sin evne til å høre surt sangmateriale på flere kilometers avstand. Han jobbet på 80- og 90-tallet som akustikkansvarlig ved Grukkefjellens Kulturfjøs, der hans kompromissløse standarder for scenelys og romklang skapte både beundring og frykt i lokal kultursektor.I 2004 trakk Brølteblæst seg delvis tilbake fra aktivt korliv, etter en opphetet debatt om bruk av synthpads i folkemusikkfestivalen “Knurr og Dur”. Siden da har han dedikert seg til kulturjournalistikk, hvor hans anmeldelser preges av teatralsk språkføring, nostalgiske utbrudd og en forkjærlighet for å sammenligne moderne kulturuttrykk med katastrofer, husflid og gamle dirigenter.Blant hans mest kjente sitater finner man:"Det var som å høre en feleorkester med bæsj på buen.""Når fiolinene hyler, er det på tide å gå heim.""Eg har sett kultur i alle former, men dette var mer en dramatisk basill."Brølteblæst er kjent for sin urokkelige skepsis mot dårlig scenelys, uoppdragent publikum og moderne komfortløshet i kulturhusstoler. Han har blitt en kultfigur blant lesere som setter pris på sterke meninger, overdrevne sammenligninger og uvøren bruk av 80-tallsreferanser.

0 0 stemmer
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bjørn Brekketass
Bjørn Brekketass
8 hours ago

“Haha, tenk at idrettsutøvere skal få lov til å snakke foran folk! Hva blir det neste, at kunstnere skal begynne å løpe maraton?”

Henriette Høystakk
Henriette Høystakk
8 hours ago

“Kulturkollaps på BrøleBislett? Høres ut som en dårlig komedie! Kanskje de burde bytte navn til BrøleBakgården istedenfor.”

Ole Oleson
Ole Oleson
8 hours ago

“Sport og kunst i kamp om mikrofonen, det er som å se to hunder krangle om en benkake!”

Kari Kvikkleppe
Kari Kvikkleppe
8 hours ago
Reply to  Ole Oleson

“Jeg synes det er på tide at idrettsutøvere og kunstnere slutter å krangle og heller samarbeider. Tenk så mye spennende de kunne skape sammen!”

Hilde Hjerteknuser
Hilde Hjerteknuser
8 hours ago

“Kanskje de burde lage en ny konkurranse der idrettsutøvere må utføre kunstneriske oppgaver og omvendt. Kanskje det kunne løse konflikten!”

Per Pølsebølle
Per Pølsebølle
8 hours ago

“Det er som om BrøleBislett har blitt en kulturell sirkusforestilling! Kanskje de burde sette opp en forestilling med idrettsutøvere som jonglerer med baller og kunstnere som løper rundt på banen.”

Lars Langbein
Lars Langbein
8 hours ago

“Kulturkollaps på BrøleBislett? Det høres ut som en dårlig spøk! Kanskje de burde bytte ut mikrofonen med en pensel og se hva som skjer.”

Kanskje du også vil like:

Kjære lesar, kjærare abonnent, og aller kjæraste du som berre dumpa innom via ei lenke du trudde var noko anna –
Kultur

Kjære lesar, kjærare abonnent, og aller kjæraste du som berre dumpa innom via ei lenke du trudde var noko anna –

Bli kjent med Hønk Fjertvik, sjefsredaktør av Tulleavisa, og hans unike syn på lokaljournalistikk.
Vokalist i Halva Priset i ferd med å velte en bøtte med rekvisitter på scenen, mens en publikummer kaster agurk.
Kultur

Halva Priset, full valuta for vrangstrupen – En kveld med allsang, angst og agurk på scenen

Opplev Halva Priset i Gnurevik – en kveld med musikk, latter og uventede øyeblikk!
window.addEventListener('load', function () { var el = document.getElementById('cookie-law-info-bar'); if (el) { el.style.visibility = 'visible'; } });
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x