Arkivene i Bodø vokser som en surdeig på villferd – og inneholder både Hamsun, UFO og elgbæsj

Av Blørgilda Mudgrumble, værgraver, kaffetørst observatør og lokal irritasjonskilde
Bodø, tirsdag kl. 08:47, minus 2 og en vind som minner om svigermors pust –
Nå skal du høre, for dette er ikke bare en vanlig tirsdag i Bodø, hvor vinden biter deg i nesen og postkassene vrir seg som nervøse pensjonister. Neida. Det handler om papir. Men ikke hvilket som helst papir – vi snakker om papirets hellige gral, nemlig Arkiv i Nordland.
I en verden der folk skroller til tommelen sovner og hjernen forvitrer, sitter det altså folk og drømmer om hyllemeter. Ikke meter som i mål av noe du kan bruke – som garn eller slakterpølse – men meter med dokumenter. 11.500 hyllemeter, for å være nøyaktig. Det er så mye papir at du kunne ha rullet det ut og gått fra Bodø til Berlin – og tilbake igjen med en liten svipptur innom en gjenglemt kommuneplan fra 1982.
“Folk gjesper når jeg forteller hvor jeg jobber,” sier en arkivar i et tonefall som antyder at hun har levd et langt liv blant støv og forsiktige pappkasser.
“Men det er det ingen grunn til.”
Og det har hun rett i.
🕵️ Hva skjuler seg i hyllemeterne?
Jo, her kommer det:
Arkivet inneholder alt fra håndskrevne brev fra Knut Hamsun, til kommunale UFO-rapporter, og dokumentasjon på elgbæsj fra Fauske. Det siste er visstnok del av en slags “naturundersøkelse”, men ærlig talt – hvor mange måter er det å si “dette kom ut av en elg”?
Hamsun-brevene lukter av blekk og passiv aggresjon, ifølge ryktene. Noen mener det finnes en aldri offentliggjort handleliste hvor han klager på for mye potet i sildesalaten.
Men det er UFOene som virkelig setter fart på leselysten. I en mappe fra Tverlandet er det visst flere rapporter om “en sildelignende gjenstand med blinkende lys” som danset over himmelen en lørdagskveld i 1973 – noe som også tilfeldigvis var dagen etter halvliterne kostet fem kroner på Havblik Pub.
📦 Arkivhverdagen – et liv i støv og overraskelser
Arkivaren, som ønsker å være anonym men går under kallenavnet “Kasselina” blant kolleger, forteller at hun aldri vet hva som dukker opp:
“Vi har funnet dagbøker fra fiskere som kranglet med måser, kjærlighetsbrev skrevet på gråpapir, og en uåpnet boks med noe som luktet mistenkelig likt geitost og kommuneplanlegging.”
Hun legger til at enkelte mapper er så godt bevart at man mistenker de aldri skulle åpnes igjen. Som for eksempel “Fylkets interne evaluering av julebord 1996”, eller “Byggesak – Naust, Værran, klage nr. 7”.
📚 Hva betyr alt dette for oss?
Vel. Hva betyr 11.500 meter papir for en vanlig dødelig? For deg og meg, som sitter hjemme med en kopp lunka pulverkaffe og en katt som stirrer dømmende?
Det betyr at noen har tatt vare på historien. Også den delen som handler om kommunen som bestemte seg for å ha sin egen kommunehymne (tekst ufullstendig), og om revisoren som skrev sin første og siste novelle (“Den ensomme faktura”).
Det er papir som dokumenterer både det store og det smålige. Både kjærligheten og klagen. Og midt oppi det hele: spor av menneskelig virkelighet – det som forsvinner når vi digitaliserer alt og lar historien renne ned i USB-stikk og skylagring.
Trollkommentarer fra bygda:
- Ulf Geirsnork: “11.500 meter papir? Jeg har ikke lest så mye siden jeg fikk strømregninga i ’94.”
- Bibbi i Fjøset: “Hvis de finner oppskriften på bestemors sviskekompott, si fra!”
- Loff-Arne47: “UFOer på Tverlandet? Jeg visste det var noe muffens med den himmelen.”
- Frk. Sølvmisunn: “Elgbæsj i arkivet? Nå har det gått for langt.”
- Gørel Tynnvoll: “Hamsun-brev? Kanskje de kan forklare hvorfor han alltid var så sur.”
- Tormod Tømmer: “Jeg har en gammel handleliste fra 1978. Hvor sender jeg den?”
- Anonym (men alle vet det er Joralf): “Hvis de finner mine gamle kjærlighetsbrev, brenn dem!”
- Ragna Småli: “Arkivene er som livet – fullt av støv og gamle hemmeligheter.”
- Knut i krysset: “Kanskje de finner ut hvem som stjal sykkelen min i ’85.”
- Einar på Utkikksmoen: “Hvis det er så mye papir, hvorfor får jeg aldri svar på søknadene mine?”
Artikkelen er inspirert av: Avisa Nordland – “Nå er arkivet på 11.500 hyllemeter”