Kultur

Drama i Sandgrava (Larkollen): Festival eller fellesferie med gitar?

Karikatur av festivalkaos på Larkolluka med publikum i forvirring, dårlig scene og flygende grillpølser.

Av Torgny Brølteblæst, vokalist på midlertidig pensjon og kulturanalytiker med lang nese og hørselskade


Så nærmer den seg igjen, som en solbrent turist på vei mot rekebordet: Larkolluka – Østfolds ukronede dronning av paraplydrinker, mimrekonserter og badeshorts i feil materiale. Jeg har sett festivaler komme og gå, men denne – denne holder seg fast i strandsteinene som en gjenglemt badeand med grillos og gamle Coldplay-coverlåter i nebbet.

For de uinnvidde: Larkolluka (i Larkollen, Rygge kommune) er en årlig sommerfestival som samler altfor mange menneskeraltfor lite plass, under mottoet “Noe for alle – spesielt de som liker høy musikk og svette menn i linbukser.”

Hva kan vi vente oss i år?

Programmet er lekket som en gammel badering, og det oser av følgende:





  • Konserter på brygga: Ja, igjen skal voksne menn i 50-åra spille “Summer of ’69” med så mye innlevelse at det nesten overdøver tinnitusen min fra 1987.
  • Strandaktiviteter for barn: Der du som voksen må stå i sand til knes og applaudere andres barn mens du svetter gjennom en Piké-skjorte fra GANT.
  • Utekino: Der du ikke får med deg filmen fordi noen foran deg har hatt med seg campingstol med nakkestøtte og innbygd parabol.
  • “Overraskelser”: Og vi vet hva det betyr. Som i fjor, da overraskelsen var at bandet kom 2 timer for sent fordi vokalisten hadde satt seg fast på Bastøferga.

Publikum: En sosiokulturell katastrofe i lin

Larkollukas største utfordring er, og har alltid vært, publikummet. Folk kommer fra alle kanter – Fredrikstad, Halden, ja til og med enkelte villedede sjeler fra Nesodden – og oppfører seg som om de nettopp har oppdaget konseptet festival:

  • Klapping på 1 og 3 – skammens rytme.
  • Høye rop midt i balladene – særlig fra folk med hettegenser knytt rundt skuldrene og dialekt fra Bærum.
  • Sitter på skuldrene under konserter – og nei, det er ikke barn. Det er voksne. Med bart. Som har spist reker.

Og i år skal visst hele herligheten strømmes på TikTok av en influencer ved navn “SunkissedTiril”, som ifølge programmet “dekker festivalen med sol, stil og salte vibes”. Kjære deg, Tiril – salt er ikke en “vibe”. Det er noe som får trekkspillet mitt til å ruste.

Teknisk fiasko som strandinstallasjon

Scenen? For liten. Lydanlegget? Like pålitelig som en vaffelrøre i storm. Jeg husker i fjor, da den lokale visesangeren Ragnar Spikkestad mistet både mikrofon og sko i det samme vindkastet. Et øyeblikk som ble kalt “sterkt og sårbart” i programbladet, men som jeg personlig ville kalle et sammenbrudd i regi og renslighet.

Og lyssettingen! Jeg har sett bedre spotlightarbeid i en garasje med arbeidslampe fra Biltema. En artist ble belyst bakfra hele konserten – og vi satt og så på skyggen hans spille munnspill.

Larkolluka i punktform – for deg som ikke tåler hele sandkassa

  • Festivalens høydepunkt: Når noen mister isen sin ned i ryggen på en annen og de begge later som det er “en del av opplevelsen”.
  • Festivalens lavpunkt: Karaoke-kveld med åpen påmelding. I fjor sang en mann fra Råde hele “Bohemian Rhapsody” – alene – i mol.
  • Årets risiko: En gjesteopptreden av en lokal rapper kalt “FjæreGutt’n” – med låta “Lavvann Love”.
  • Årets håp: At det begynner å regne akkurat lenge nok til at folk drar hjem og lar sjøen få puste.

En personlig note fra 1983

Det var under en strandkonsert i Larkollen på 80-tallet jeg for første gang fikk sand i bassmunnstykket mitt. Det var med “Rakkestad Bygdeblås” og vi spilte “Smoke on the Water” i marsjfart. Ingen hørte oss, men måkene skrek og det var nok. Jeg har ikke helt kommet meg.


Avslutningsvis:
Larkolluka er ikke nødvendigvis en katastrofe. Den er en kulturkatastrofe pakket inn i solbriller, prosecco og ukritisk allsang. Men den får folk ut av huset, og det er mer enn man kan si om mye annet. Bare husk å ta med:

  • Solfaktor 50
  • Ørepropper
  • En unnskyldning for å gå tidlig

Og et siste tips: Hvis du ser en eldre herre med blokkfløyte og notatblokk, ikke spør hva han skriver. Det er bare meg – Torgny – som dokumenterer nedturen for neste generasjon.


TORGNY BRØLTEBLÆST, Kulturreporter (ufrivillig) og fast indignert skribent i Tulleavisa

Torgny Brølteblæst

About Author

Torgny Brølteblæst (født 14. mars 1952 i Grukkefjell) er en norsk kulturkritiker, tidligere korist og amatørakustiker, kjent for sin fargerike og indignerte penn i spalten “Fjas med Fjes” i Tulleavisa.Brølteblæst begynte sin karriere som bass i Grukkefjellens Blandakor på slutten av 1970-tallet, hvor han raskt ble kjent for sin evne til å høre surt sangmateriale på flere kilometers avstand. Han jobbet på 80- og 90-tallet som akustikkansvarlig ved Grukkefjellens Kulturfjøs, der hans kompromissløse standarder for scenelys og romklang skapte både beundring og frykt i lokal kultursektor.I 2004 trakk Brølteblæst seg delvis tilbake fra aktivt korliv, etter en opphetet debatt om bruk av synthpads i folkemusikkfestivalen “Knurr og Dur”. Siden da har han dedikert seg til kulturjournalistikk, hvor hans anmeldelser preges av teatralsk språkføring, nostalgiske utbrudd og en forkjærlighet for å sammenligne moderne kulturuttrykk med katastrofer, husflid og gamle dirigenter.Blant hans mest kjente sitater finner man:"Det var som å høre en feleorkester med bæsj på buen.""Når fiolinene hyler, er det på tide å gå heim.""Eg har sett kultur i alle former, men dette var mer en dramatisk basill."Brølteblæst er kjent for sin urokkelige skepsis mot dårlig scenelys, uoppdragent publikum og moderne komfortløshet i kulturhusstoler. Han har blitt en kultfigur blant lesere som setter pris på sterke meninger, overdrevne sammenligninger og uvøren bruk av 80-tallsreferanser.

0 0 stemmer
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ola Bomullsdottir
Ola Bomullsdottir
15 hours ago

Kanskje de bare prøvde å lage verdens lengste allsang?

Petter Pinglebølla
Petter Pinglebølla
15 hours ago

Kan noen fortelle dem at det ikke er Woodstock 2.0?

Siri Sviskepittel
Siri Sviskepittel
15 hours ago

Kanskje de bare prøver å slå rekorden for flest gitarspillere samlet på ett sted?

Lars Lurkemann
Lars Lurkemann
15 hours ago

Hva med å kalle det for ‘Sandgrava Woodstock’?

Kari Køllekrok
Kari Køllekrok
15 hours ago

Kanskje de bare prøver å finne den nye Jimi Hendrix?

Harald Hønsefjær
Harald Hønsefjær
15 hours ago

Det høres ut som en dårlig versjon av Coachella…

Lise Løkkeberg
Lise Løkkeberg
15 hours ago

Kanskje de burde omdøpe det til ‘Sandgrava Gitarfest’?

Pål Pølseklype
Pål Pølseklype
15 hours ago

Kanskje de bare prøver å lage en ny musikkfestival i Norge?

Bjørn Badeball
Bjørn Badeball
15 hours ago

Kanskje de bare trenger noen flere deltakere for å få stemningen opp?

Ingrid Ildtopp
Ingrid Ildtopp
15 hours ago

Kanskje de bare trenger litt mer koordinasjon og planlegging?

Kanskje du også vil like:

Kjære lesar, kjærare abonnent, og aller kjæraste du som berre dumpa innom via ei lenke du trudde var noko anna –
Kultur

Kjære lesar, kjærare abonnent, og aller kjæraste du som berre dumpa innom via ei lenke du trudde var noko anna –

Møt Hønk Fjertvik, sjefsredaktør i Tulleavisa, en lokalavis med humor, alvor og uventede saker fra bygdene i Norge. Les om
Vokalist i Halva Priset i ferd med å velte en bøtte med rekvisitter på scenen, mens en publikummer kaster agurk.
Kultur

Halva Priset, full valuta for vrangstrupen – En kveld med allsang, angst og agurk på scenen

Opplev den uredigerte, humoristiske konsertbeskrivelsen av Halva Priset i Gnurevik, en unik blanding av norsk bygderock, følelser og uforglemmelige øyeblikk.
window.addEventListener('load', function () { var el = document.getElementById('cookie-law-info-bar'); if (el) { el.style.visibility = 'visible'; } });
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x