Veganvelde i Avisafjotten (Avisa Nordland): Salat som samfunnsproblem

SEO-tittel:
Byline:
Av Svenno Susebrak – frilansskribent med svak hørsel og sterke minner frå 1958.
Estimert lesetid: 4 min – Du får vite kvifor Svenno meiner tofu er samfunnsnedbrytande.
Innleiing:
Ein kunne kjenne det på lukta allereie ved Hurtigrutekaia: ei eim av tahinipaste, søtsur soya og misjonærlyst. Bodø var ikkje berre invadert av fjordturistar denne gongen, men av ei heilrøysta rørsle kalla “Nordnorsk Veganfestival”. Eg, Svenno, med sviktande tøyelønd og mage for rein mat, stilte opp for å sjå kva slags samfunnsoppløysing som no bleikna kyllingens plass i gryta. Det eg fann var ikkje berre hummus, men ein ideologisk buffet.
Quinoakaoset i Bodø sentrum
Ein halvsirkelforma samling av telt og foodtrucks hadde overtatt parkeringsplassen ved Stormen bibliotek. Her kunne ein få “fermentert tang” og “tempeh-toast” av ein skjeggete sunnmøring i batikkforkle som kalla seg “nøttekaptein”.
“Eg fekk høyreskade og eksistensiell uro. Kven godkjente dette?”
Eg spurde ein lokal pensjonist om inntrykket hans. “Det smakte myr,” sa han, og svelgde tungt medan han prøvde ein linsesmoothie.
Kulturkamp med kikerter
Det heile likna meir ein klimareligiøs vekkingsleir enn matfestival. Medan dei serverte agurksuppe utan agurk, vart det halde foredrag om “plantens sjel” og “køydrivstoff”. Eg sakna ein potet. Eit brødstykke. Eit snev av salt. Alt smakte moralsk.
“Dette var ikkje mat. Det var ungdommens hemn på matpakka mi frå 60-talet.”
Ting eg tok med meg frå festivalen:
- Tre matsmakar eg ikkje visste kunne gå i kroppen
- Ny forakt for trehjulssykkel med spirulina
- Brosjyre om å adoptere ein brokkoli
- Ein halvt spist tofupølse som eg trur røysta på Troll maskinen (Miljøpartiet De Grønne)
Svennos kommentar:
“Kven bestemmer kva som er mat?”
Då eg vaks opp var ei middagstallerken noko ein bar i respekt. No er det blitt Instagramrekvisitt. Mat skal ikkje kreve livssyn. Det skal stille svolt. Og ikkje brenne seg fast i ganen som ei sosialmarkør.
Avslutning:
Eg forlot festivalen med svolt, sorg og soyafett i sjela. Dette var ikkje ein matopplevelse. Dette var eit angrep på følelsen av trygg kveldsmat. Bodø, eg ber dykk: ta tilbake pølsa. Ta tilbake den brune sausen. Nok er nok.
CTA:
Har du sett salat bli brukt som valgkampmiddel? Send bilete til Svenno! Eller send poteter. Eg treng tryggleik.
TikTok-/Reels-oppsummering:
Svenno møtte tofu, tang og traumer på veganfestival i Bodø. Han fekk meir soyasorg enn smaksoppleving. Du er advart.
Kjelder:
https://www.an.no – Avisafjotten (Avisa Nordland) sin dekning av festivalen. Mest les for å sjå kven som ikkje burde laga mat.
Forfatterbio:
Svenno Susebrak er ein 72 år gamal frilanskulturreporter med høgt blodtrykk og lav toleranse. Han skriv helst frå plaststolen utanfor Meny og toler ikkje moderne kunst eller tofu med tekstur. Han hugsar 1958 betre enn 2020.
Æ veit ikkje ka som e meir skummelt, veganeran eller at vi snart må spis grønnsaka våre!
Ka e neste? Skal vi måt spis luft for å vær miljøvennlig?
Æ trur det e på tide å start en bevegels for å redde pølsen! #SparePølser
Æ syns vi burde start en kampanje for å få mer bacon i salatene våre, det e jo tross alt det som gir smaken!
Koffer ska me prate om salat som samfunnsproblem når det e jo kebaben som e den virkelige helt’n her?
E det nåken som har tenkt på potetan? Æ føla at potetan blir glemt i denne salathysterian!
Æ skjønne ikkje koffer vi må snakke om salat når vi har pølse i brød! Prioriteringan e jo heilt ute av balanse her!
Æ syns vi ska satse på grønnsaker, for det e jo faktisk de som holder oss sunne og friske! #GrøntErGodt